Ben je klaar voor een serieuze relatie?

Door Tihana Brkljačić

Een partnerschap is het allerbelangrijkste dat maakt bridge anders dan andere spellen en sporten. Volledig op elkaar aangewezen zijn is spannend, uitdagend en beangstigend. Ik ben ervan overtuigd dat bridge partnerschap is een van de meest complexe en veeleisende relaties in de menselijke samenleving. De delicate, gevoelige en turbulente structuur roept zoveel problemen op die moeten worden aangepakt om een ​​succesvolle langetermijnrelatie op te bouwen. 

Tihana Brkljačić

Ik weet zeker dat je dat op veel manieren hebt gemerkt bridge partnerschap is vergelijkbaar met een romantische relatie. Beide doorlopen vaak vergelijkbare fasen: (1) de introductie; (2) daten of terloops spelen; (3) plegen; (4) omgaan met spanningen en conflicten; (5) breken of volharden.  

De inleiding gebeurt, zoals in romantische relaties, ofwel plotseling (je komt naar de bridge club om daar een partner te vinden, zoals je iemand in een bar zou kunnen oppikken voor een one night stand) of geleidelijk (je kent iemand al een tijdje, maar op een gegeven moment begin je hem als een potentiële partner te beschouwen) . Sommige mensen zijn voorzichtig en kiezen zorgvuldig met wie ze zullen spelen, terwijl anderen een gok wagen met iemand die ze nauwelijks kennen. En natuurlijk, net als in het leven, kun je een partner vinden via de partnerschapsbalie, of een vriend kan een date voor je regelen. 

Ongeacht de omstandigheden die tot de introductie hebben geleid, gaan sommige partnerschappen de tweede fase in, analoog aan: dating. Je begint elkaar uit te nodigen voor toernooien en kijkt uit naar de volgende ontmoeting met je "perfecte match". Alles is nieuw en spannend, en het voelt bijna als verliefd worden. In deze wittebroodswekenfase kunnen mensen hun partners verafgoden en hebben ze de neiging hun gebreken over het hoofd te zien. Positieve energie en harmonie leiden vaak tot ongewoon bevredigende optredens die de samenwerking een extra boost geven. Jullie twee worden door de anderen erkend als een partnerschap, jullie namen passen op de een of andere manier bij elkaar; je bent een eenheid. Je bent misschien je systeem aan het ontwikkelen, op zoek naar geschikte teamgenoten, andere activiteiten om te spelen afwijzen bridge meer. Ambitieuze plannen voor de toekomst worden gemaakt terwijl je je gelukkig realiseert dat je toegewijd.  

Maar net als in het leven duurt de huwelijksreis niet eeuwig. U kunt af en toe slechte resultaten over het hoofd zien, maar vroeg of laat zullen onvermijdelijke verschillen en misverstanden veroorzaken spanningen en open scheuren in een partnerschap. In dit stadium ken je elkaar vrij goed, je bent bekend met de sterke en zwakke punten van je partner. Je merkt elke fout op en weigert je in te leven in de blunders van je partner. Hun houding, stijl en temperament beginnen je te irriteren en machtsstrijd wordt gemeengoed.  

Ik geloof dat de zin “niet klaar voor een serieuze relatie” fantastische spiegels bridge partnerschappen in dit stadium. Zovelen van ons voelen zich niet op hun gemak bij het blootleggen van onze eigen kwetsbaarheden of het accepteren van de kwetsbaarheden van onze partner. Naarmate de teleurstelling escaleert, betwijfelen we of het de moeite waard is om extra moeite te doen om problemen op te lossen en de relatie te herstellen. Veel samenwerkingsverbanden overleven het eerste jaar niet. Toch zou de meerderheid van de spelers oprecht willen erkennen dat ze een stabiel partnerschap willen hebben, maar slechts weinigen zijn bereid om de nodige energie in het proces te steken. Zijn we allemaal zo naïef om te verwachten dat we onze charmante prins zullen vinden met wie elk bod pure magie zal zijn en elk bord een sprookje?   

Twee soorten partnerschappen langer duren dan dit stadium; de gedoemde en survivors. Geen van beide zou de samenwerking in gevaar brengen. Maar om verschillende redenen:  

de gedoemde zijn degenen die het zoeken naar een betere match hebben opgegeven, maar ook de problemen hebben vermeden. Het partnerschap werd op zijn best een (slechte) gewoonte of een gemakkelijke routine. Ze hebben zelden ambities, de spanning is allang voorbij, en nogmaals, net als bij het leven, geloven sommigen van hen niet eens dat ze beter verdienen. 

Daarnaast is survivors zijn degenen die het partnerschap met wederzijdse tevredenheid hebben weten te behouden. Hoe?  

Het kan zijn dat ze zich realiseerden dat het partnerschap waardevoller is dan hun ego. In tegenstelling tot de gedoemden, wiens enige investering tijd was, survivors hebben inspanningen, aanpassingen en opofferingen gedaan en ze zijn zich daarvan bewust. SurvivorHet partnerschap van s is een dynamisch, cyclisch proces waarbij wanneer zich een probleem voordoet, ze samenwerken om het op te lossen. Natuurlijk hebben ze slechte dagen en flirten ze af en toe met anderen, maar wie hun partner is, lijdt geen twijfel.  

Deze partnerschappen duren lang, soms een heel leven, en voor velen is het de meest waardevolle relatie die ze ooit hebben gehad.  

Bent u, gelukkig of wijs genoeg om te genieten van de voordelen van een stabiel, bloeiend partnerschap? Ben je nog in de wittebroodswekenfase waarbij elke kaart een roze reflectie heeft? Of misschien zit u vast in uw huidige samenwerking en verlangt u naar verandering? Misschien ben jij een van die liberale zielen die routine vermijdt en regelmatig van partner wisselt?

Wanhoop niet als je nog nooit de overlevingsfase hebt gehaald. Door de jaren heen, een bridge speler zal zich in verschillende, min of meer bevredigende samenwerkingsfasen bevinden. Het doorlopen van de processen van vorming, stabiliteit, spanningen en desintegratie verrijkt iemands leven. Werkelijk, bridge partnerschap is een relatief veilige arena om sociale vaardigheden en emoties zoals vertrouwen, toewijding, respect, geduld, aanpassing, empathie, assertiviteit, terughoudendheid en vergevingsgezindheid te oefenen. Deze deugden, ontwikkeld aan tafel, kunnen worden overgedragen naar het 'echte' leven en ons helpen om te gaan met dagelijkse stressoren en uitdagingen. Geniet daarom van uw partnerschap, ongeacht de huidige staat, zo niet vanwege de eigen verdiensten, dan wel vanwege de ervaringen en perspectieven die het biedt. 

Wat is uw mening over partnerschappen? Deel uw ideeën in de opmerkingen hieronder.

Over de auteur

Tihana Brkljačić is psycholoog en a bridge speler. Ze doceert psychologie en bridge aan de universiteit van Zagreb. Ze vertegenwoordigde Kroatië op meerdere Europese kampioenschappen en op het Wereldkampioenschap (Wuhan Cup) in 2022. Als psycholoog zijn haar belangrijkste interessegebieden kwaliteit van leven, welzijn en communicatie. Daarnaast bestudeert ze de psychologie van games (met focus op bridge in het bijzonder) en consulteert spelers over verschillende onderwerpen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig was voor jou!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

56 reacties op "Ben je klaar voor een serieuze relatie?"

 1. Ik denk dat je analyse heel nauwkeurig is. Aan het begin van Covid begonnen enkele recente kennissen en ik samen te spelen op BBO. Een van hen, een andere vrouw, vroeg of ik vaste partners wilde zijn. We speelden op dinsdagen en zaterdagen een gewone wedstrijd met een ander koppel, wat best goed ging gezien de omstandigheden die iedereen doormaakte. Het gaf ons allemaal echt een anker in iets waar we van genoten. En terwijl we allemaal werden gevaccineerd, ontmoetten mijn partner en ik elkaar en lunchten samen en kwamen zelfs samen met onze echtgenoten. Twee jaar nadat we een relatie hadden, ontmoetten we elkaar om een ​​nieuwe conventiekaart door te nemen, en ik heb geen idee wat ik deed of zei, maar blijkbaar was het beledigend genoeg voor haar dat ze me de mond snoerde. Het voelde alsof iemand het uitmaakte met mij. Het duurde een paar weken voordat ze me liet vallen, maar ik voelde dat ze afstandelijk en minachtend was. Ze heeft me nooit verteld wat ze zo aanstootgevend vond, maar gaf aan dat 'goede vrienden elkaar niet zo behandelen'. Ik lag wakker van het hele probleem.

  Gelukkig is dat in mijn achteruitkijkspiegel, en ik probeer nieuwe mensen te ontmoeten en te spelen bridge zowel persoonlijk als online. Ik heb dit nooit echt gezien als een relatie die vergelijkbaar is met een romantische interactie, maar je opmerkingen zijn erg scherpzinnig.

  1. Mensen kunnen erg gevoelig en snel beledigd zijn als emoties aan tafel opkomen. Het spijt me dat deze vriendschap het niet heeft overleefd, maar zoals je al zei, het is altijd spannend om nieuwe mensen te ontmoeten om mee te spelen. Veel geluk!

 2. Ik wil graag een vaste partner op BBO, maar hoe krijg je een partner, als iemand een goed idee heeft voor het opzetten van partners, zou het nuttig zijn.

 3. Beste BBO-organisatoren.
  Ik ben het met Deborah Russel eens. Ik heb de professionele achtergrond om BBO te helpen een module te regelen om de beste te vinden bridge partner past. Ik ben blij om met een van uw vertegenwoordigers te praten om dit initiatief te bevorderen. Ik doe het als bijdrage voor de Bridge spel waar ik van jongs af aan van heb genoten en als blijk van waardering voor BBO die zoveel mensen laat genieten van het spel. Even ter verduidelijking - ik ben niet op zoek naar enig geldelijk voordeel; Ik heb genoeg van mijn beroep als huisarts en psychotherapeut. Ik kijk ernaar uit iets van je te vernemen.

 4. Genoten van het artikel - maar hoe 'ontmoet' je iemand op bbo?- het is iets dat bbo aan zijn aanbod zou kunnen toevoegen, en ik zou het op prijs stellen.

  1. Hallo Paige,
   Het lijkt erop dat er veel spelers zijn die dit probleem delen. In de volgende column zal ik proberen enkele tips te geven.

 5. Très bonne analyse, une relation ça se construit pas à pas avec des hauts et des bas mais il faut persévérer pour avoir des résultats stalls car papillonner ne mène à rien sauf à jouer au grand écart avec les résultats de tournoi....

 6. Mijn partner en ik zijn al bijna 10 jaar samen, we ontmoetten elkaar op bbo en ontdekten toen dat we dicht genoeg bij elkaar woonden om persoonlijk samen te spelen. Het overwinnen van onze verschillen en het vinden van een gemeenschappelijke basis is een werk in uitvoering. We worden geholpen door een uitstekende leraar (ACBL_10) online via Skype.

  1. Bedankt Marianne voor het delen van je ervaringen.
   Het is goed om te horen dat sommige online gecreëerde partnerschappen erin slagen te overleven en zich in de loop der jaren met succes te ontwikkelen.

 7. "...1978 bij Kate Buckman's in Toronto..."

  Ik heb 2 levenslange partners gehad, waarvan er gisteren een is overleden die een broederschapsbroeder was bij Worcester Polytech (MA, VS), waar we het spel in het juniorjaar 1971 leerden door Precision Club te spelen. De andere, mijn eigenlijke broer Peter die in 2013 geslaagd is, speelt ook pc.

  Halverwege de jaren 70, toen mijn broer in Toronto woonde, spoorde ik hem aan om het spel te leren, en dat deed hij ook. Tijdens een bezoek werden de Canadian Nationals gehouden in de Royal York en we kwamen opdagen, misschien scoorden we voor de eerste keer dat we speelden 1 rode punten in een evenement. Daarna was het van Kate Buckman.

  Fijn dat je de reactie hebt gedeeld. Brengt herinneringen aan Toronto terug.

  Ik denk altijd aan de clubs die voor mij als een 2e thuis leken. De eerste waarmee ik mijn tanden sneed, was Springfield, MA. Het leek destijds zo elegant voor iemand die zo jong (20) was. Waar zijn al die jaren gebleven?

  Ik hou van het artikel.

  1. Heel erg bedankt Samuel voor het delen van je verhaal.
   Ik heb een vergelijkbare perceptie van bridge clubs als een tweede thuis, en bridge spelers als uitgebreide familie.

 8. Briljant samengevat - zal het voor al mijn nieuwe beginners gebruiken - Misschien zal het ze onmiddellijk uitschakelen, misschien zal het hen aanmoedigen om hard te werken 🙂

 9. Bedankt voor dit artikel. Bruikbare tips en suggesties zouden zeer nuttig zijn bij het vinden van compatibele partners.

  1. Dankjewel Joyce!
   Ik speel zelden online, maar mijn nick is tihana, dus neem gerust contact met me op als je me daar ziet.
   Proost

 10. Bedankt Tihana Brkljacic voor je goed geschreven artikel. ik ben een bridge liefhebber al jaren. Partnerschap is een speciaal kenmerk van dit spel. Het is een spel dat vaardigheden en communicatie in de juiste verhouding combineert. Het is populair genoeg om mensen van afgelegen plaatsen met elkaar te verbinden dankzij BBO en andere online tools. Als huisarts heb ik niet genoeg tijd om me aan het spel te wijden zoals ik zou willen, maar ik zou net zo veel andere commentatoren waarderen als een partnerschap van hoge kwaliteit. ik wil a . bereiken survivor niveau met iemand met dezelfde instelling. Net als daten, is het zeer de moeite waard als je die ene vindt, maar je moet bereid zijn om hard te werken om deze te vinden. Doe je?

  1. Bedankt Zeus voor het delen van je mening. Inderdaad, langdurige, lonende partnerschappen zijn niet gemakkelijk te onderhouden.

 11. Dat was leuk om te lezen, meerdere meegemaakt"bridge relaties" en probeer nog steeds een aantal bevredigende te ontwikkelen. Ik vind dat het erg nuttig is om achteraf de tijd te nemen om problematische handen te bespreken, en de functies op BBO maken dit gemakkelijk (totdat de resultaten worden aangekondigd, op welk punt je niet langer kunt zien hoe de handen van anderen werden gespeeld.) Helaas spelen we niet allemaal met anderen die dezelfde taal spreken, en communicatie is moeilijk.

  1. Bedankt Rochelle voor het delen van je mening. Ik ben het ermee eens, BBO maakt discussies over boards veel gemakkelijker. Het is een geweldige functie om misverstanden over partnerschappen op te lossen.

 12. In het begin toen ik competitief begon bridge ik dacht dat ik de snorharen van de kat was. Pas nu, na 35 jaar spelen, realiseer ik me "hoeveel" ik weet bridge.

 13. Als u een nieuwe partner bij een nieuwe club probeert te vinden, moet u absoluut uw eigen volledige congreskaart hebben die u hen laat zien, hen vervolgens vragen om de aanpassingen die ze willen maken te bespreken en van daaruit onderhandelen. U kunt ook vragen om hun congreskaart te zien en vanaf daar te onderhandelen. Als ze er geen hebben, moet je ervoor zorgen dat je de tijd neemt om er een te voltooien voordat je gaat spelen. Als zij hiertoe niet bereid zijn, dan zijn zij waarschijnlijk niet de partner voor u.
  Het uitwerken van een complete conventiekaart met iemand die er nog nooit een heeft gedaan, kan enkele uren duren, niet 10 minuten voor de wedstrijd. Als je niet weet hoe je er een moet invullen, vraag dan iemand op de club hoe je het moet doen of wat elke sectie betekent.
  Ik heb onlangs een reeks sessies gehouden in onze eigen liveclub over het invullen van een conventiekaart en het is verrassend hoeveel mensen jarenlang hebben gespeeld zonder ooit te weten hoe ze een volledige conventiekaart moeten invullen. De verbetering in resultaten en samenwerkingstevredenheid is nu goed merkbaar.

 14. vond dit artikel leuk, bedankt! Helemaal mee eens. Ik heb onbevredigende partners gedumpt en alle fasen doorlopen met verschillende nieuwe, waarvan er velen het hebben overleefd. Ik zeg het als het niet werkt en soms wordt de samenwerking beter. Zo niet, dan is het voorbij! Dat is het leven! Bridge is als relaties, je moet geloven dat je het beste verdient en wanneer je iemand vindt die compatibel is, liefde, vertrouwen en toewijding.

 15. Een zeer goed artikel dat mijn ervaring weerspiegelt. EEN bridge partner is belangrijker voor mij dan het hebben van een levenspartner. Het is uitdagend als in een huwelijk, maar lonend. Ik houd van Bridge en ik waardeer mijn partner die gelukkig getrouwd is - niet voor mij.

 16. Mijn geloof in het goede bridge en partnerschap, is om conventies correct te spelen, advies en instructies aan te nemen van niemand, behalve je boeken. Spreek conventies af die je speelt. Vertrouw je partner en breek soms de regels!! Geniet vooral, en dat zul je, als jullie het beiden eens zijn met het bovenstaande.

 17. Ik heb echt genoten van het artikel..het is zo waar! Ik heb veel goede vrienden op BBO, die goed spelen bridge naast het kletsen en grappen maken met die vrienden, heb ik een vaste partner gevonden die helaas aan de andere kant van de wereld woont. We spelen dagelijks, tenzij er een beetje spanning is geweest met slechte resultaten. We praten over fouten zonder elkaar de schuld te geven, maar het belangrijkste is om met elkaar te lachen. We zijn al meer dan 2 jaar samen en skypen regelmatig om over het leven te praten anders dan bridge. Ik denk dat we elkaar helpen om persoonlijke problemen op te lossen, door onze familie (kleinkinderen) en de uitdagingen van het leven te delen.

 18. Normaal lees ik dit soort artikelen niet. Ik ben erg blij dat ik dat gedaan heb.
  Zeer uitdagende en zware gedachten, maar dat is ook zo bridge. Wat ik het leukst vind aan bridge is hoe ik kan voelen dat mijn grijze cellen worden gestimuleerd. Hoe goed ben ik? Ik weet het niet echt, maar ik ben erg competitief met mezelf.
  Ik heb geen partner en ben net gescheiden van mijn levenspartner van 51 jaar.
  Ik was beter in daten toen ik jong was en merk dat ik daar ook niet beter op ben geworden. Je hebt me mijn eerste stappen gegeven om verder te zoeken naar een partner. Bedankt !

  Dennis

 19. Ik heb mijn partner leren kennen toen ik aan mijn studie begon (1974) Ik was 18 jaar. Mijn partner speelde bridge al en hij en zijn vrienden probeerden me te leren spelen bridge op lange avonden waar ze veel beer dronken! Maar.......... we werden verliefd en trouwden in 1976. Sinds 1976 hebben we altijd samen gespeeld! Het is mooi en we proberen onze vaardigheden te verbeteren, maar we geven elkaar nooit de schuld.

 20. Ik ben op zoek naar een partner terwijl ik dit schrijf. Ik ben drie keer bij een nieuwe club geweest en speelde met drie verschillende mensen en kwam elke keer als laatste binnen. Ik heb het nog nooit zo slecht gedaan en ik wil zeker de handdoek in de ring gooien!

  1. Hallo Jaci,
   Ja, het zoeken naar een partner kan een moeilijke taak zijn. In de volgende column zal ik proberen enkele tips te geven.
   Cependant, dans ce cas, vous devez être très prudent.

 21. Hallo Linda, neem contact met me op als je geïnteresseerd bent in het vormen van een partnerschap. Player1771 op BBO.

 22. Ik heb genoten van je artikel. Ik beschouw mezelf als een redelijke gemiddelde speler. Ik hou ervan om continu te verbeteren. Het grootste deel van mijn verbetering is te danken aan het lezen van de meningen en redeneringen van experts. Ik heb vertrouwd op mijn eigen talent (logica). Ik heb tientallen jaren het ACBL Bulletin bestudeerd. Ik ken en begrijp veel conventies en kan zowel standaard als 2/1 spelen. Ik heb veel partners geprobeerd, maar ze hebben er allemaal toe geleid dat ik de 'leraar' probeerde te zijn. Mijn vele vroegere partners hebben om verschillende redenen niet veel kunnen verbeteren, geen enkele kwam zelfs maar in de buurt van mijn niveau. Mijn paar pogingen om een ​​partner te vinden die beter is dan ik, zijn vergeefs geweest; de meeste die ik ken hebben al een partner, of zijn niet bereid me lang genoeg uit te proberen om mijn ware potentieel te zien. Ik sta open voor nieuwe ideeën, maar vind het leuk om te discussiëren en te beslissen welke conventies het beste zijn, vertrouwend op wat de echte huidige experts te zeggen hebben. Heeft u suggesties voor het vinden van zo'n partner, een die zowel luistert als praat? PS: Vanwege mijn leeftijd en gezondheidsproblemen ben ik beperkt tot online spelen. Proost

 23. Ik heb mijn oude ontmoet bridge partner in 1978 bij Kate Buckman's in Toronto. We waren samen een partner, werden 2e in het beginnersspel en waren gepompt. We vormden geleidelijk een team dat in tal van vliegevenementen speelde en het meestal goed deed. Hij ging uit en stelde me voor aan de vrouw die mijn vrouw werd. De samenwerking is na 20 jaar of zo verbroken. In de eerste ronde van een matchpointduplicaat had hij QJ10xxxxx, Kx, x, xx en opende 4S op de tweede stoel. Met AKx, xx, AKQx, AKxx cued ik 5C. Hij is geslaagd. De een gaf de ander de schuld. We hebben niet gespeeld bridge opnieuw maar bleven vrienden. Hij is nu 80 met dementie en kan zich het bieden of spelen niet herinneren. Toch doe ik mijn best om hem te helpen, een levenslange vriendschap van bridge.

 24. Partnerschappen zijn delicaat. Ik heb twee geweldige partners gehad met wie ik het leuk vond om te strijden voor groot succes, maar beide zijn gestopt bridge voor gezinswensen. Mijn huidige partner is al jaren een hele goede vriend en daar ben ik hem dankbaar voor. Het nadeel is dat hij niet dichtbij genoeg woont om face-to-face games te spelen en dus zijn we beperkt tot BBO.

  Nadat ik mijn lokale f2f-partners was kwijtgeraakt, vroeg ik profs bij twee verschillende lokale clubs om hulp bij een nieuwe partner. Bij een club werd gesuggereerd dat ik gewoon zou komen opdagen en ze zouden zeker 'iemand' voor me kunnen vinden om mee te spelen. (Sorry. Als ik met een 'iemand' wil spelen, kan ik mezelf in de partnerschapspool op BBO plaatsen. Het woon-werkverkeer is korter en de koffie is beter.) De pro van de tweede club stelde voor dat ik gewoon zou komen opdagen en spelen met een professional voor $ 125/uur. De boodschap was glashelder: het doordacht helpen van klanten met partners op basis van hun kennis van lokale spelers is buiten de Bridge Professionele functieomschrijving. Onnodig te zeggen dat ik met mijn fondpartner op BBO speel en hoop dat hij het blijft doen.

  Als ik berichten zoals deze lees, heb ik het gevoel dat de auteur in een soort alternatieve realiteit leeft waar Bridge partners zijn er in overvloed en zijn er gewoon om doorheen te roteren. De dating-analogie is echter passend. Ik heb verschillende keren op verschillende fora gesuggereerd dat ACBL een contract sluit met een van de datingapp-bedrijven om een ​​versie aan te passen voor het vinden van Bridge partner. Ik zal het hier opnieuw voorstellen, maar ga ervan uit dat het opnieuw zal worden genegeerd.

  1. Leven we niet allemaal in een andere realiteit :)?
   Toen Zeus aanbood om een partnerschap aanvraag misschien is deze optie ook beschikbaar.

Gerelateerde artikelen
Omgaan met fouten
Door Rob Barrington Ik ben een doorgewinterde professional bridge speler die succes heeft gehad...
overstekenMENU