Omgaan met fouten

Door Rob Barrington


Ik ben een doorgewinterde professional bridge speler die succes heeft gehad met het spelen met en tegen de beste spelers in het spel. Hoe ben ik een speler geworden die op dit niveau kan concurreren? Het is heel simpel, ik heb duizenden meer fouten gemaakt dan de meeste bridge spelers hebben! En, net als andere spelers van wereldklasse, blijf ik fouten maken tijdens bijna elke sessie die ik speel. Of je nu een keukentafelspeler bent of een wereldkampioen, er is één garantie in dit spel, je zult fouten maken! Het allerbeste bridge spelers gaan heel anders (en productiever) om met fouten dan de gemiddelde speler. 

Als we een fout maken, vooral een die meerdere mensen te zien krijgen, gaat dat bijna altijd gepaard met een emotionele reactie. We hebben deze foutreacties eerder gevoeld; verlegenheid, schaamte, schuld, boosheid op jezelf en dat zinkende gevoel in je maag, om er maar een paar te noemen. Deze gevoelens zijn volkomen normaal en nemen alleen maar toe met de ernst van de fout. Deze sterke emotionele reacties kunnen op lange termijn voordelen hebben. Een zeer sterke emotionele reactie creëert een levendig geheugen voor uw hersenen om op te putten voor toekomstige hulp. Vooral op korte termijn zijn deze emotionele reacties echter vaak nadelig. Plato zei; "Emotie is de vijand van de rede". Dit geldt vooral bij de bridge tafel. Het is bijna onmogelijk om helder na te denken over de volgende bridge hand wanneer u zich midden in een sterke emotionele reactie bevindt. Ik weet dit uit persoonlijke ervaring.

Ik speelde een paar jaar geleden in de kampioensvlucht van de Grand National Teams. We waren een solide team en speelden redelijk goed om de hele halve finale te bereiken. Onze wedstrijden waren de afgelopen dagen op vugraph uitgezonden en deze wedstrijd zou dat ook zijn. Ik was aangenaam verrast door hoe natuurlijk ik me voelde tijdens het evenement. Ik had goed gespeeld (zeker verre van perfect) en voelde geen extra druk onder deze omstandigheden op hoog niveau. We speelden tegen een geweldig team uit Las Vegas met verschillende topproparen. Ons team zou op dit moment als de underdogs worden beschouwd. 

Na de eerste set hadden we een kleine voorsprong na solide spel van beide kanten. De tweede set tegen dit team was heel anders. Bij een paar boards maakte ik een bijzonder vreselijke fout en voor het eerst begonnen de emoties bij me binnen te sluipen. Hoe kon ik zoiets stoms doen? Ik schaam me zo! O mijn God!! Dat is zojuist live uitgezonden op Vugraph zodat de hele wereld het kan zien!! Tegen de tijd dat ik uit mijn emotionele spiraal kroop, had ik al weer een bijzonder verschrikkelijke fout gemaakt. Ik liep uit de hand. Het voelde alsof ik niet eens een weg kon vinden door een eenvoudig kaartspelprobleem en nog minstens twee komisch slechte fouten maakte in de set. Onnodig te zeggen dat het Vegas-team na deze set een stevige voorsprong had en zelfs na moedige inspanningen van mijn teamgenoten konden we deze vreselijke set niet goedmaken. Na de wedstrijd was ik verrast en nederig door het enorme aantal spelers van wereldklasse dat ervoor koos soortgelijke rampenverhalen met mij te delen. Dit waren enkele van de beste bridge spelers in de wereld en elk van hen had niet slechts één maar meerdere sets vergelijkbaar met degene die ik zojuist heb meegemaakt! Voor een persoon merkten ze allemaal op dat dit een levenslang proces is en dat we altijd van onze fouten leren, dus blijf slijpen en leren van deze ervaringen. Dat is wat het beste is bridge spelers doen.   

Het beste bridge spelers zijn niet alleen degenen die de minste fouten maken aan tafel;

 • De beste spelers geven openlijk toe dat ze fouten hebben gemaakt en zullen blijven maken. Ze zijn brutaal eerlijk tegen zichzelf en ontkennen hun tekortkomingen niet. In feite proberen ze hun lekken te vinden en te dichten. 
 • De beste spelers leren van de fouten die ze maken. Ze gaan op zoek naar de mening van andere experts en gaan productieve discussies aan op zoek naar een beter begrip van het spel.
 • De beste spelers proberen te voorkomen dat ze twee keer dezelfde fouten maken. Veel gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral aan het begin van je "Bridge Reis". 
 • De beste spelers hebben het kortste geheugen. Dit is misschien wel de belangrijkste vaardigheid om te ontwikkelen (en je kunt het ontwikkelen). Als je een fout hebt gemaakt, moet je die herkennen en doorgaan naar de volgende hand. Haal een paar keer diep adem en maak je dan klaar om een ​​gloednieuwe deal te spelen.

Je kunt elke keer dat je speelt oefenen wat de beste spelers prediken. 

 • Probeer altijd een post-mortem van je games te maken. Kijk naar mogelijkheden voor verbetering in elke deal en vergeet niet om ook enkele briljante plays te vieren. 
 • Vraag advies en begeleiding van spelers die je respecteert. Ze zijn bijna allemaal bereid om je te helpen op je reis en sommigen kunnen echt geweldige mentoren zijn.
 • Begin te merken hoe emoties kunnen binnensluipen na een bijzonder brute fout en erken dan dat je vooruit moet. Haal een paar keer diep adem en probeer die fout achter je te laten, samen met de negatieve emoties die het naar voren heeft gebracht. Je hebt genoeg tijd om deze emoties opnieuw te ervaren nadat het spel is afgelopen.   
 • Probeer te herkennen hoe emotie lekken in je spel kan veroorzaken en corrigeer ze. (Een lek dat ik tijdens mijn meltdown opmerkte, was dat ik de neiging had om sneller te spelen als ik emotioneel was. Sindsdien heb ik mijn best gedaan om dit te vermijden).

Ik beloof je dat je in de loop van de tijd beter zult worden in alle bovenstaande dingen. Omdat, ik haat het je te vertellen, je fouten blijft maken zolang je dit spel speelt. Dat betekent dat je veel gaat oefenen. Herken je fouten, leer ervan (nu of later) en ga er zo snel mogelijk mee verder. Er staat altijd een andere hand voor je klaar, dus breng geen slechte gedachten en gevoelens in een nieuwe kans op succes. 

Veel succes allemaal.   

Over de auteur

Rob Barrington is een professional bridge speler en wereldberoemd bridge instructeur. Hij is de oprichter van bridgeles.com en geeft grote online cursussen op die site en via zijn populaire YouTube-kanaal. Rob woont in West Palm Beach, Florida.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig was voor jou!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

41 reacties op “Omgaan met fouten”

 1. Je bent erg geduldig. Dit is mij een paar keer overkomen, en de meeste mensen denk ik ook. Het maakt deel uit van het leven. Deze losse partners hebben het nooit een paar maanden volgehouden zoals die van jou. Ik ben gewoon gestopt met spelen met hen na hoogstens een paar weken. Er zijn tal van beleefde, goede spelers die er zijn.

 2. Ik erken dat ik toleranter moet zijn voor fouten van mijn partner, maar nog toleranter voor die van mezelf, aangezien ik mijn belangrijkste kritiek hierop reserveer.

 3. Het advies van Rob Barrington is uitstekend, maar het werkt niet als je een partner hebt die je spel constant bekritiseert, maar nooit zijn eigen fouten erkent.
  Ik had zo'n partner, hij was een ervaren speler, beter maar niet veel beter dan ik (ik ben een goede gevorderde speler), maar zijn manieren waren verschrikkelijk.
  Hij bleef mijn play deal na deal bekritiseren, maar hij herkende nooit zijn eigen fouten toen ik hem erop wees.
  Na een paar maanden ben ik gewoon gestopt met spelen met hem.

 4. Wat me opvalt, zijn opmerkingen van toeschouwers die inspringen en een verklaring voor je spel eisen...IN CASUAL BRIDGE, let wel... wanneer je fout misschien een kwestie van mening was, of misschien niet, het punt is dat deze persoon het recht heeft om in ons online spel te springen om kritiek te leveren? Ik haat het en ze hebben GEEN STANDING!! Dus hoe kom je van dergelijke irritatie af?

 5. Ik heb vandaag een gênante fout gemaakt. De hond wilde eruit, en ik moet de 'dubbel'-knop hebben aangeraakt, in plaats van de pass-knop. Onnodig te zeggen dat ze een overslag hebben gemaakt. Mag ik tegen de hond schreeuwen?

  Ik speel met een geweldige partner die me leert wanneer ik een fout maak. Ze zegt nooit 'je MOET' bieden..wat dan ook. Ze schrijft rustig 'je bod was...'. Ik leer en probeer het de volgende keer goed te doen. Leren hangt af van de reactie van uw partner op uw fouten.

 6. Een punt dat je misschien hebt gemaakt, was hoe belangrijk het is om geen misbruik van je partner te krijgen, hetzij door opmerkingen of lichaamstaal, als je een fout maakt. Het is veel gemakkelijker om over die fout heen te komen en verder te gaan als je geen partner hebt die je erop wijst wat je verkeerd hebt gedaan. Uiteraard is het belangrijk om te stoppen met spelen met dit soort partners en ik weet zeker dat de experts het daarmee eens zijn!

 7. Ik vind het artikel erg goed. Als u een fout maakt, zult u voorzichtig zijn en geen soortgelijke fouten maken. Iets te leren. Bedankt

 8. Dat was een educatief artikel dat ik me zal herinneren. Het is zo waar in elk opzicht van hoe we ons voelen als we een fout maken in Bridge en nog erger wanneer er enkele slechte opmerkingen worden gemaakt over de fouten.

 9. Het is een briljant artikel, zo waar.. we maken allemaal fouten en worden daarna boos.
  Maar meer verontrustend en zelfs pijnlijk zijn de opmerkingen die we soms van onze partner krijgen. Vandaag noemde mijn partner me 'idioot'. Ik had al spijt van mijn fout en daarbovenop…. We zijn geen machines, laten we dit vooral niet vergeten als we met buitenlanders spelen.
  Succes en veel plezier bridge toernooien.

 10. Dit kwam op het juiste moment omdat ik gisteravond een gruwelijke fout maakte, omdat ik eraan moest herinneren wat de beste manier was om een ​​complexe hand te bieden. Het is moeilijk in bridge, omdat we onze partner onze fouten opleggen; en bijna willen dat ze een fout maken, zodat we ons niet zo slecht voelen over onszelf. Dat is zeker geen winnende strategie!

 11. Een "Win-Review" was een techniek die door ons zeer succesvolle computerbedrijf werd gebruikt in plaats van de "Postmortem" na een grote verkoop waarbij we wonnen van de concurrentie. Het was moeilijker om de oorzaak van de overwinning te achterhalen en had enorme positieve leerresultaten. Het zou voor ons interessant zijn om een ​​vergelijkbare techniek te gebruiken en te zien hoe het werkt. De positieve connotatie is een goed begin.

 12. Een paar jaar geleden was ik als pas teruggekeerde speler bij een sectie en gelukkig genoeg om Elaine, een zeer ervaren speler, als mijn partner te hebben. Ze zei meteen aan het begin: "Geen discussie over de handen tijdens de sessie." En als we een paar momenten hadden en ik begon over een hand te praten, liep ze weg! Elaine had volkomen gelijk, en ik heb deze les meegenomen in al mijn games, ook die op BBO. Het heeft mijn concentratie en mijn humeur enorm verbeterd. Na de sessie hadden we een aangenaam gesprek.

 13. Het is prima om na het spel te bespreken of je de fout hebt gemaakt en om een ​​discussie vraagt. Als je partner of een ander dat heeft gedaan, is het ongevraagd advies, wat betekent en kan worden gelezen als kritiek. Sla het op, tenzij daarom wordt gevraagd.

 14. Beste Rob Barrington, bedankt voor dit prachtige artikel, waar ik van heb genoten. Ik heb het een paar keer gelezen en zal het bewaren voor toekomstige aanmoediging. Precies wat ik moest weten om door te gaan! BEDANKT.

 15. Ik heb net een grote grap gemaakt - je hebt me een beter gevoel gegeven, wetende dat ik niet de enige ben die grappen maakt. Nu kan ik vannacht beter slapen. Bedankt een miljoen

 16. Re-post mortem: er is geen reden waarom u niet online kunt blijven en privé kunt chatten met uw partner. (Of gebruik e-mail of de telefoon.)

  Over geschiedenis: BBO heeft de geschiedenis van elk spel dat je de afgelopen maanden hebt gespeeld. Klik op het tabblad Geschiedenis en klik vervolgens op een specifiek spel. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde voor havenmortems.

  En van de algemene afdeling pedanterie: als je het een post-ludum (na-spel) noemt, vermijdt dat de gedachte aan 'na de dood', wat post mortem betekent.

 17. Na een fout. er zijn een paar routinestrategieën, vermeldt Barrington niet. Als het je partner is, hou dan je mond. Als dat zo is, ga je naar het volgende bord en doe je alles normaal.

 18. Ja, we maken allemaal fouten, maar ik vind het leuk om er een paar te bespreken nadat de sessie voorbij is, zonder kritiek.

 19. We maken allemaal verschillende soorten fouten, ongeacht je bridge niveau en ervaring. Een probleem met BBO is echter dat we een biedfout niet kunnen corrigeren zoals u dat wel zou doen bridge tafel wanneer u de verkeerde kaart uit de biedbox trekt. Op BBO is er geen directe correctie zoals bij de bridge tafel toen u het verkeerde bod uit de doos haalde. Zeg niet dat u uw instelling moet aanpassen om eerst uw bod te controleren... dat faalt vaak ook in het proberen om snel te spelen in ACBL-games die Speed ​​Balls zijn of die de speeltijd met ongeveer 3 minuten hebben verkort, wat niet is goedgekeurd door de ACBL-wetten van Duplicaat Bridge. Dus een directeur-call wanneer je per ongeluk 2S biedt terwijl je probeert een transfer te maken terwijl je 2H wilde bieden, nou, ik denk niet dat een hoop onzin of vragen gerechtvaardigd zijn in deze duidelijke fout van een klik op een knop die je niet kon corrigeren op BBO, zoals je zou kunnen zitten aan de bridge tafel. Er zijn BBO-regels waarvan sommige moeilijk te verteren zijn in vergelijking met het echte leven bridge tafel. De overtreding van BBO-tijd die niet in de regelgeving is en het gebrek aan het kunnen corrigeren van een duidelijke fout, zijn twee van dergelijke voorbeelden en vele andere die ik niet heb besproken.

 20. Zoals een van mijn mentoren zei: "Als je niet veel fouten maakt, speel je niet genoeg" bridge! Bedankt - terug naar de tafel!

 21. Heel erg bedankt voor dit briljante artikel. Ik heb een partner gehad die geen onderscheid kon maken tussen gebrek aan kennis en fouten. Dit heeft mijn vertrouwen geholpen. Bedankt

 22. Ik maak veel fouten, maar ik heb nooit de kans gehad om terug te gaan naar de gespeelde wedstrijden en te proberen uit te vinden hoe ik dat beter had kunnen spelen. Kan BBO kijken naar een geschiedenis van gespeelde games en een platform om van de fouten te leren.

 23. Geweldig artikel. Als ik BBO speel, mis ik altijd de kans om post-mortem te doen. Hoe zou BBO een sneller platform kunnen bieden om postmortale chats mogelijk te maken? we kunnen er allemaal van leren en dan minder fouten maken

 24. Dat vond ik leuk om te lezen.
  Ik maak de hele tijd fouten. Ik probeer van hen te leren. Ik vier het graag als ik goed speel.
  Clare

 25. (Angela) Plussevens op bbo
  Als een ruwe leerling waardeerde ik de speelruimte die RB zichzelf snijdt. Ik vind het niet erg om te verliezen, maar ik voel me v. ongemakkelijk tegenover mijn partner. Ik haat het gevoel iemand in de steek te hebben gelaten.
  Ik zal dit artikel onthouden als ik er aan toe kom om face-to-face te spelen. Bedankt, Rob!

Gerelateerde artikelen
overstekenMENU