Omgaan met ongedwongen fouten

Tihana follows up on her earlier article 'Nieuwjaar bridge doelen'

Dank aan iedereen die vorige maand zijn mening heeft gedeeld. Sommigen van jullie hebben ook privé contact met me opgenomen en ik heb geprobeerd iedereen te antwoorden, maar ik zou liever hebben dat je hieronder je opmerkingen achterlaat, zodat alle anderen hun voordeel kunnen doen met de discussie. De meeste resoluties zijn specifiek, meetbaar en haalbaar, precies zoals ze zouden moeten zijn, dus ik twijfel er niet aan dat je je eraan zult houden. Ik heb geprobeerd u te helpen met enkele suggesties over hoe u uw doelen kunt bereiken en ik hoop dat u ze nuttig zult vinden.

Uw opmerkingen bevestigden dat spelers verschillende bridge ambities. Sommigen willen een specifiek aspect van hun spel verbeteren of fouten in het algemeen verminderen, anderen streven naar een buitengewone score en sommigen zijn resoluut in hun verlangen om plezier en plezier te hebben aan de (virtuele) tafel. Hoewel die doelen nogal verschillend lijken, zouden we de prestaties, resultaten en ook de tafelatmosfeer verbeteren als we ongedwongen fouten en/of de emoties die ze oproepen zouden kunnen verminderen.

In bridge, ongedwongen fouten (een mooie manier om blunders te beschrijven) zijn fouten die niet het gevolg zijn van een gebrek aan vaardigheid, beheersing van een tegenstander of pech. Als ik bijvoorbeeld niet weet hoe ik een dubbele squeeze moet uitvoeren en daarom faal wanneer ik dit probeer, is dat geen ongedwongen fout, het is gewoon een gebrek aan kennis. Evenzo, als ik vergeet dat we transfers spelen over zwakke twee openingen, is het geen ongedwongen fout, het is gewoon een geheugenprobleem (een keer systeemnotities lezen is niet echt genoeg, Tihana). Sommige spelers zouden een truc of een tempo weggeven door een bizarre voorsprong te maken, maar dat zijn meer exhibitionistische neigingen dan een ongedwongen fout.   

Aan de andere kant, als ik de mogelijkheid over het hoofd zie dat er maar dertien troeven op een bord staan ​​en mijn partner toch een kemphaan probeer te geven, of ik de punten verkeerd tel en daardoor de verkeerde tegenstander finesse, zijn dat mooie voorbeelden van ongedwongen fouten. Deze fouten hadden voorkomen kunnen worden als we onze beschikbare middelen en duidelijk zichtbare informatie hadden gebruikt. Voor ons allemaal lijken ongedwongen fouten gemakkelijk te kunnen worden vermeden;

Hoe kon ik zo dom zijn? Heb ik mijn spellijn gebaseerd op de veronderstelling dat er twee Club Aces op het bord staan? Had ik aangenomen dat de leider de veertiende schoppen had en dienovereenkomstig weggegooid? Iedereen kan tot dertien tellen! Mijn oma zou de juiste schakelaar geblinddoekt hebben gevonden!

Hoewel we kunnen leven met een gebrek aan kennis en een slecht geheugen, schamen we ons als onze intelligentie in het geding is en ongedwongen fouten in bridge hebben deze speciale kracht om ons herhaaldelijk dom te laten voelen. Er zijn niet veel andere situaties in het leven die dit met ons kunnen doen. Onze eigen ongedwongen fouten onder ogen zien is frustrerend en gruwelijk - het lijkt alsof er iets heel erg mis is met onze cognitie. Om het nog erger te maken, zijn anderen vaak buitengewoon geïnteresseerd in het onthullen van de achtergrond van onze hersenloze manoeuvres.

Hoe kon je…? Waar beschermde je tegen, 8-6 majors op North?   

Aan de positieve kant is niemand immuun voor de ongedwongen fout, en zelfs experts maken ze af en toe. Eigenlijk is elk bod en elke kaart gewoon een kans op nog een blunder. Daarom vertel ik mijn partners dat als ik een of twee fouten per toernooi maak, ik er alleen maar in geslaagd ben een paar honderd anderen te vermijden. 

Serieus, het lijkt erop dat ongedwongen fouten voornamelijk kunnen worden toegeschreven aan de natuurlijke concentratieschommelingen die worden veroorzaakt door een stressvolle competitieve omgeving. Als je je bewust bent van die fouten en af ​​en toe blunders accepteert als een normaal onderdeel van het spel, kan dit helpen om het "triggereffect" te voorkomen waarbij één ongedwongen fout meer genereert, wat resulteert in een reeks fouten op de volgende borden.

Wees niet streng voor jezelf, onthoud dat spelen bridge vereist het werken met veel informatie tegelijkertijd, en hoewel de afzonderlijke delen eenvoudig zijn, is het buitengewoon moeilijk om alles bij elkaar te houden voor elke afzonderlijke deal. Stel je voor dat je twintig keer achter elkaar naar de winkel gaat om elke keer tien artikelen te kopen en er één vergeet;

Hoe kun je melk vergeten? Nou, het is mijn 18th vanavond winkelen en tot nu toe heb ik alles gekocht.

Zou je echt woedend zijn op jezelf vanwege die melk? Zo niet, dan kun je de volgende keer dat je een domme fout maakt gewoon je schouders ophalen en trots zijn op alle valstrikken die je onderweg hebt vermeden.

Over de auteur

Tihana Brkljačić is psycholoog en a bridge speler. Ze doceert psychologie en bridge aan de universiteit van Zagreb. Ze vertegenwoordigde Kroatië op meerdere Europese kampioenschappen en op het Wereldkampioenschap (Wuhan Cup) in 2022. Als psycholoog zijn haar belangrijkste interessegebieden kwaliteit van leven, welzijn en communicatie. Daarnaast bestudeert ze de psychologie van games (met focus op bridge in het bijzonder) en consulteert spelers over verschillende onderwerpen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig was voor jou!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

17 reacties op “Omgaan met ongedwongen fouten”

  1. De truc is om niet ontmoedigd te raken door een ongedwongen fout, omdat het wel een sneeuwbaleffect heeft. Ik had ooit een partner die een honkbal-omroeper was geweest en na een fout (van hem of van mij) zei hij "volgende worp".

  2. "Mooi spel, het zou hebben gewerkt als RHO 12 kaarten had." Is een van de beste opmerkingen die ik heb gehoord met betrekking tot niet-geforceerde fouten 😉 Het was perfect.

Gerelateerde artikelen
Omgaan met fouten
Door Rob Barrington Ik ben een doorgewinterde professional bridge speler die succes heeft gehad...
overstekenMENU