Lesnotities: Reageren op afhaaldubbel van partner. Met Joan Butts

Als je onze 4e gratis open les in onze nieuwe videoserie, Leer met BBO, hier is de opname van de les. Het onderwerp was Reageren op de afhaaldubbel van de partner, met speciale gast Joan Butts, van Australië. Dit was een les met videocommentaar, waarbij het publiek na elk bord vragen stelde.

Lesnotities: Reageren op afhaalmaaltijden van partners Dubbele (double)

De partner van de persoon die verdubbelt, staat bekend als de "advancer". Dat is hetzelfde als een "responder" is voor "opener". Ze spelen een zeer belangrijke rol in de veiling, omdat er nu twee partijen bieden en je moet weten wie de juiste balans heeft. De ene persoon heeft geopend (13+) en de volgende (je partner) heeft verdubbeld (13+), dus dat is goed voor 26+ punten. Er zijn nog maar ongeveer 14 over tussen de andere twee handen (40 – 26 = 14).

Je partner (de verdubbelaar) moet weten waar je de hand wilt spelen en hoe hoog je moet gaan. Omdat hun afhaaldubbel forcing is, moet je misschien met niets bieden, tenzij de volgende hand iets biedt! Je eerste gedachte zou kunnen zijn om te passen omdat je een slechte hand hebt, maar partner rekent erop dat je je langste kleur laat zien.

Er zijn twee beslissingen voor de verdediger nadat partner een takeout double heeft gemaakt en de rechterhand van de tegenstander passeert:

  • Om de kleur te kiezen (of geen troeven)
  • Bieden op het juiste niveau

U kiest meestal uw langste kleur en biedt bij een keuze de hoogste bieding. Het is essentieel om deze tabel te volgen:
  • 0-8 punten – bied je langste of beste kleur, vooral een majeur, op het goedkoopste niveau (bijv. 1 pass X pas 1//♠).
  • 9-11punten – spring een level en bied je beste kleur (bijv. 1♣X pas 2//♠). Toont vier+ kaarten
  • 12 + punten - bied om te spelen of cue-bied de opener (bijv. 1♣X pass, 4/♠: of 1♣X pas 2♣

Bieden (vooruitgang) Geen troeven

Het is minder waarschijnlijk dat uw partij zonder troef speelt als partner een afhaaldouble heeft gemaakt. Dat komt omdat de verdubbelaar een tekort aan de geopende kleur heeft getoond en in een kleur wil spelen omdat ze de openerkleur kunnen overtroeven. Er zijn echter momenten waarop uw beste bod geen troef is, dat wil zeggen wanneer uw beste kleur hun kleur is. Dus, met goede kaarten in de kleur van de tegenstander, en geen betere optie, volg deze tabel:
  • 6-10 punten – bied geen troeven op het meest economische niveau.
  • 11-12 punten - bied geen troeven, spring een niveau.
  • 13+ punten – biedspel zonder troef.
Wanneer de responder (partner van de opener) biedt boven het afhaaldubbel

West noorden oosten Zuiden
1 X (dubbel) 2 ?

Als oost had gepast, had je moeten bieden. Omdat oost heeft geboden, kun je passen omdat partner nog een kans heeft om te bieden. MAAR met een paar punten zou je toch moeten bieden, want jouw kant zal evenveel punten hebben als hun kant, en waarom zou je je contract niet maken? Met onderstaande hand moet je 2♠ bieden.

♠ KQ86
964
K964
♣ 107

Wie weet wat er daarna gebeurt? Het is zo belangrijk om partner je beste pak te laten zien, en het feit dat je een paar punten hebt. Onthoud dat u niet alleen 2♠ biedt. Partner heeft een goede hand met schoppen geadverteerd toen ze in de eerste plaats verdubbelden!

Passeer jij wel eens Partner's Takeout Double?
Er is maar één keer dat je niet zou bieden nadat je partner een afhaaldubbel heeft gemaakt, en dat is wanneer je WILT dat het contract wordt verdubbeld, dus je past en zet het afhaaldubbel van partner om in een penalty. Dit gebeurt zelden, en je hebt zeer solide troeven nodig, en veel daarvan, om dit te laten werken.

West noorden oosten Zuiden
1 X (dubbel) Passeren ?

Als je de onderstaande hand vasthoudt, zou je passen en hopen dat je 1 . verslaatX. De verdediging moet bij elke gelegenheid de troeven aanvoeren, want het idee is om de troeven van de leider te trekken, omdat je er zoveel en zulke goede hebt!

♠ 53
KJ10986
A98
♣ 97


Klik hier voor notities van les 3 en speel deze opnieuw af.

Klik hier voor notities van les 2 en speel deze opnieuw af.

Klik hier voor notities van les 1 en speel deze opnieuw af.

Over Joan

Joan Butts is een bekende bridge persoonlijkheid die Australië heeft vertegenwoordigd en duizenden mensen heeft leren spelen. Ze is eigenaar van een bridge club en heeft een passie voor bridge onderwijs.

In 2011 werd Joan benoemd tot Australiër Bridge Nationale onderwijscoördinator van de federatie. In deze hoedanigheid traint ze docenten, waardoor ze kennis maken met de nieuwste methoden in bridge onderwijs en het maken en uitvoeren van professionele ontwikkelingsprogramma's.